19 دی قیام خونین مردم قم

19 دی قیام خونین مردم قم

 

روز نوزدهم دی ماه ، یادآور حماسه آفرینی طلاب حوزه علمیه قم با همراهی اقشار مختلف مردم این شهر مقدس است كه در مقابل تاریكی و خفقان ناشی از استبداد و ظلم ایستادگی و روزنه امید و روشنایی را در دل مردم سراسر كشور روشن كردند.

شهر مقدس قم پایگاه انقلاب اسلامی، یادآور سخنرانی های مردی بزرگ است كه خانه اش محل امن برای آگاه سازی مردم در مقابل دسیسه های نظام شاهنشاهی بود مردی كه رهبری انقلاب اسلامی را با حمایت های مردمی به عهده گرفت و سخنانش چراغ راه آزادی خواهان شد.

سخنرانی های امام راحل كه گویایی سخنانش آتشی بر دامان رژیم پهلوی انداخت و آنان را بر آن داشت تا با ترس از جامعیت رهنمودهایش، این امام وارسته را تبعید كنند نه تنها تبعید امام نتوانست از حرارت شعله های انقلابی مردم بكاهد بلكه اعلامیه هایش نور امیدی در دل مردم استقلال طلب روشن كرد از این رو درج مقاله توهین آمیز روزنامه اطلاعات درباره امام خمینی در دی ماه 1356 نقطه شروع موج انقلابی شد.

انتشار مقاله توهین آمیز به امام راحل با امضای مستعار احمد رشیدی مطلق در 17 دی ماه 56 صورت گرفت.در روز انتشار مقاله، هنگامی كه كامیون حامل روزنامه های اطلاعات برای قم و اصفهان از دروازه قم وارد این شهر می شد، مردم با بصیرت قم كه از دسیسه های نظام پهلوی آگاه بودند به كامیون هجوم برده و روزنامه ها را به آتش كشیدند.

این حركت مردمی باعث شد تا روز 18 دی ماه، كلاس درس علمای دین و سیاست تعطیل شود و دست به تجمع در مسجد اعظم قم بزنند مردم و علما به سمت منزل مرحوم حضرت آیت الله گلپایگانی از مراجع تقلید حركت كردند و از رهنمودهای این عالم فرزانه بهره مند شدند.

تجمع ها در نوزدهم دی ماه 1356 ( برابر با بیست و نهم محرم 1398)، شكل منسجمی به خود گرفت با تعطیل شدن بازار قم در حمایت از حوزه و محكوم كردن اقدام نظام پوشالی پهلوی و نیز ادامه تعطیلی دروس حوزه، جمعیت زیادی در مسجد اعظم گرد آمدند. حركت به منازل آیات عظام میرزا هاشم آملی، علامه طباطبائی، نوری همدانی، مشكینی، وحید خراسانی و مكارم شیرازی در حمایت از امام راحل باعث تقویت روحیه انقلابی مردم شد.مراجع و علما با سخنرانی های كوبنده شان رژیم پلید پهلوی را آماج حملات خویش قرار دادند.

مردم همدوش با طلاب حوزه های علمیه در حالی كه شعارهای تندی علیه دولت وقت می دادند، نمایندگی روزنامه اطلاعات و دفتر حزب رستاخیز را به آتش كشیدند هیچ چیزی در مقابل عزم راسخ و اراده ای پولادین و گام های استوار مردم قم دوام نمی آورد.

عصر 19 دی ماه سال 56، ماموران شهربانی و ساواك در یكی از میادین قم راه مردم را سد كردند و آنان را به گلوله بستند.

شهادت عده ای از بی گناهان قلب های همه را به درد آورد و مردم در همین راستا به خیابان های اطراف رفته و با مشت های گره كرده شعار «از جان خود گذشتیم، با خون خود نوشتیم، یا مرگ یا خمینی» را سر دادند.

حادثه 19 دی باعث شد كه رژیم درعكس العمل حوادث قم و مهار حركت مردم، گروهی از شاگردان امام راحل را به دیگر شهرها تبعید كند، ولی با این تبعیدها امواج نهضت از قم به دیگر نقاط كشور پراكنده شد.

شعله زبانه های آتش قیام 19 دی ماه مردم قم با برگزاری چهلم شهدای قم در 29 بهمن 56 در شهر تبریز باعث شد تا كنترل شهر مدتی از دست ماموران رژیم خارج شود و باعث به شهادت رسیدن مردم تبریز شد.

بعد از قیام 19 دی ماه فراگیر شدن نهضت و قیام های پی در پی، لرزه بر پایه های كاخ و بیداد ستم شاهی انداخت از این رو نظام پهلوی تمام توان خود را برای سركوب مبارزات و قیام های مردم به كار گرفت ولی نتوانست در مقابل مردم آگاه و ولایت مداری ایستادگی كند.

رهبر معظم انقلاب اسلامی در سال 1393 در دیدار مردم قم به مناسبت بزرگداشت 19 دی ماه بیان داشتند: «آنچه در درجه‌ اول به ‌مناسبت نوزدهم دی ماه كه یك روز تاریخی و بزرگ و تعیین ‌كننده است، لازم است عرض بكنم تشكر از مردم عزیز قم است، به ‌خاطر اینكه نگذاشتند و نخواهند گذاشت كه این حادثه به دست فراموشی سپرده بشود؛ چون انگیزه ‌هایی وجود دارد برای فراموش كردن و در طاق نسیان گذاشتن؛ این روزهای بزرگ و این حوادث بزرگ؛ كار می كنند و تلاش می كنند برای این كه سوابق تعیین ‌كننده و عموما افتخارآمیز برای انقلاب و دوران دفاع مقدس و امثال اینها، فراموش بشود»

اهمیت روز 19 دی ماه بر كسی كه تاریخ را می شناسد پوشیده نیست روزی كه نقطه عطفی در نهضت اسلامی است روزی كه یادآور ایستادگی مردمی است كه در مقابل گلوله های رژیم، قدمی عقب تر برنداشتند و با مشت های گره كرده خشم و انزجار خویش را از رژیم پست پهلوی به نمایش گذاشتند و پیروزی علیه حكومت طاغوت را به رهبری امام راحل در 22 بهمن ماه سال 1357 به ارمغان آوردند.

منبع: معاونت فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی تهران